Legnépszerűbb
Műfaj | Tévé
2011-12-04 23:00:00

Dobozból ajánljuk

Üres puttonnyal - képéhség és fantázia

A dilemmát: nézzen-e a gyermek tévét, amikor a Mikulás érkezik, mind a kereskedelmi, mind a közszolgálati tévék feloldották.

Vekerdy Tamás gyerekpszichológus szerint a gyerek, ha lehet, egyáltalán ne nézzen tévét, mert a tévé túlságosan kiszolgálja a fantáziát, a gyerek képzeletét nem mozgatja meg úgy, mint egy mese. A gyermekek ráadásul mozgással dolgozzák fel az élményeiket, rohangálás, ugrándozás közben konvertálják át emlékké a benyomásaikat, ha nem mozognak eleget, a sok fel nem dolgozott élmény agresszívvé teszi őket. Vagyis nem a képek, nem a látottak teszik őket kis dúvaddá, hanem az élménymennyiség. Az élménymennyiség feldolgozhatatlansága.

Kínában a fizetős óvodákban nincs televízió, ellenben az államiakban a gyerekek gyakorlatilag a tévére vannak kötve, az adás folyamatosan megy a csoportszobákban: ennek, és nem az egyre közeledő recessziónak, lesznek, lehetnek súlyos következményei. A gyermekeinkre fokozottan kellene figyelni, mesélni kell nekik, nem képes könyvekből, és ha néznek is rajzfilmeket, meg kell beszélni utána velük, mit láttak, hogyan élték meg.

A mai rajzfilmek többsége ráadásul túl gyorsan pörög. A Verdákat egy hat éves csak azzal a feltétellel nézhetné meg, hogy utána másfél órát ugrál egy trambulinon. Pedig az óvoda, pontosabban az óvodai társak, nagyon gyakran belekényszerítik a gyerekeket az aktuális menő film nézésébe. Nem csak a Lego készletben vannak verdák, de verdás a papucs, a törölköző, az alsónadrág is. Mindenesetre a dilemmát, nézzen e a gyermek tévét, amikor a Mikulás érkezik, mind a kereskedelmi tévék, mind a közszolgálati tévék feloldották: tulajdonképpen egyetlen rendes mesét sem adnak, nincs mit nézni december 6-án a gyereknek: ha beteg, és délelőtt otthon tartózkodik, még van egy kis esélye, hiszen az MTV1-esen megy a Kapjuk el a Mikulást (9.50), az RTL Klubon meg a Mikulás karácsonya (11.45). Arról helyszűke miatt nem értekezek hosszasan, hogy a Mikulás a magyar gyerekeknek nem karácsonykor jön, az amerikai szokások összezavarják a magyar rendet, és van olyan gyerek, aki ennek következtében a Mikulást azonosítja a Jézuskával. Én egyre inkább hajlok afelé, hogy a karácsonyból ki kellene zárni az ajándékozást. De hát, ahogy a Verdákat nem néző gyerek is húzhatja a rövidebbet csak azért, mert nem tudja, ki a Villám McQueen, az ajándékot nem kapott szája is legördül, ha az ünnep multával arról beszélnek a többiek, hogy kinek, mi volt a fa alatt.

Kevés az ajánlható film (Francois Truffaut: Adéle H története - Isabelle Adjani)

Ajánlható filmekben egyébként sem bővelkedik a jövő hét. Ha nem lenne a hétvége, tulajdonképpen bajban lennék, nem tudnék egyetlen filmet sem jó szívvel ajánlani. Ajánlani mápedig olyat illik, kell, ami az ajánlónak is kedvére való volt. Mint például a szombaton látható (RTL Klub december 10. 23.10) Sin City, ez a sajátos rajzfilm adaptáció, ami elég jól visszaadja, hogy a szuperhős rajzfilmek az Istentől elhagyott világban játszódnak, ott, ahol nincs és nem is lehet megváltás, és ahol a rendfenntartás kikerül a világi hatalmak kezéből. Majd mindegyik szuperhős film világvégi helyzetből indít, a demokrácia felbomlása utáni társadalomban játszódik. Így ez is. Ez a fekete-fehér animációs akciófilm, aminek szereplőgárdája is lenyűgöző.

Másnap (december 11. 16.25, és 18.00) érdemes a Cinemaxra kapcsolni, itt megy majd ugyanis Truffaut Victor Hugo unokájáról szóló filmje, az Adéle H története, majd az utóbbi évek egyik legjobb, tulajdonképpen igen melankolikus filmje, az Egek ura.

Ezt egy jelenete miatt mindenképpen érdemes megnézni. Az elbocsátásokkal megbízott cinikus főhős – George Clooney – asszisztense, kísérője, akinek feladta a cég átalakítása, megpróbál elegánsan kirúgni egy idősebb, jóravaló férfit. A férfi könnyekkel küzdve veszi elő a lánya fényképét. Hogyan magyarázom meg neki, hogy nem lesz pénzünk kajára? – kérdi. Mire hősünk, Clooney elővesz egy aktát, kikeresi melyik étteremben tanult a férfi: „ide nem azok járnak, akiknek hobbijuk a főzés, ez egy komoly iskola. Itt a legjobb szakácsokat képzik. Mennyit fizettek magának azért, hogy feladja az álmait?” A kemény kérdésre nincs válasz. A férfi lesütött szemmel szembesül azzal, hogy tulajdonképpen tényleg, úgy is gondolhatna a kirúgására, hogy új esélyt kapott arra, hogy azt csinálja végre, amit szeret. Ugyanakkor az arcán tükröződik, hogy valóban, lehet, hogy az elmúlt évek elvesztegetett, elfuserált évek voltak.

Szóval a jövő hétre nem sok ajánlani való film maradt. Ellenben van néhány koncert, amit jó szívvel tudok olvasónk figyelmébe ajánlani: Diana Krall az egyik legjobb mai jazz énekesnő, lemezeit sokan hallgatják esti vacsorákon, csendes, hűs estéken. Krall kisasszony többnyire standarket énekel, vagy férje, Elvis Costello dalait (MTV1 december 9. 23.45), riói koncertjét érdemes rögzíteni is, és többször meghallgatni.

És ha már zene: John Eliot Gardiner zarándoklatnak nevezte Bach-kantáta turnéját. Templomokban rögzítette Bach valamennyi fellelhető Kantátáját. Ezekből a felvételekből ad ízelítőt a Bartók Rádió csütörtökönként, délben (Bartók Rádió, 12.05). Ha valamit, akkor ezt ajánlom a legmegelegebben. Hallgassanak rádiót. Főleg, ha gyermekük is van.

Kolozsi László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.