Legnépszerűbb
Műfaj | Tévé
2011-10-04 15:30:00

Downton Abbey

Lenyűgöző történelem

A Dowton Abbey-t nem véletlenül árasztották el díjakkal. A sorozat több egy átlagos kosztümös drámánál.

A 2011-es Emmyn négy díjat söpört be a Downton Abbey első évada: a legjobb minisorozat címet kapta, továbbá a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv és a legjobb mellékszereplő díját is elvitte kategóriájában. A sorozat hasonlóan jól szerepelt a BAFTA TV-s díjátadóján, ahol a legjobb rendező és filmzene címét nyerte el. Nem csak a kritikusok, a nézők szimpátiáját is elnyerte: az epizódonként 1 millió angol fontból (!) forgatott sorozatnak 10 milliós nézettsége volt Nagy-Britanniában, Amerikában pedig több mint 6 millióan követték figyelemmel Downton Abbey lakóinak életét. A 2010-es filmsorozat a brit kosztümös tévésorozatok egyik legújabb, legsikeresebb és legüdébb darabja.

A történet a Titanic elsüllyedésének másnapján kezdődik, egy vidéki nagybirtokos család cselédszállásán és reggelizőasztalánál. A tragédiában két hozzátartozó is meghalt. Különösen fájó egy unokatestvér elvesztése, aki a cím és a birtok örököse lett volna, és ő egyesítette volna családot a legidősebb lány reménybeli férjeként. A bonyolult angol örökösödési jog szerint a csak lányutódokkal rendelkező apa nekiáll tehát, hogy felkutassa és felkarolja azt a távoli másodunokatestvért, aki így a helyébe lép majd. Bár az amerikai édesanya nagy vagyont hozott a családba, amit ki lehetne vonni a birtokból, az earl nem szeretné eladni a birtokot, inkább lemond arról, hogy a gyermekei kapják meg azt. Döntése természetesen a szűk családját éppúgy felzaklatja és megosztja, mint a szolgálatukban álló cselédeket. Valamennyien kíváncsian várják, hogy a felső-középosztálybeli ügyvédként dolgozó (dolgozó!) örökös megérkezzen a faluba és bemutatkozzon új otthonában. A családfő édesanyja, az erős akaratú idős lady (Maggie Smith kiváló alakításában) azonnal szervezkedni kezd, hogyan kerülhetnék el Downton Abbey elvesztését. Szövetségesére talál Lady Grantham-ben, aki szintén azt szeretné, hogy valamilyen módon a legidősebb lány, Mary vihesse tovább, ha nem is a címet, de legalább a vagyon egy részét.

A kisebb testvérek, a nővére sikereire féltékeny Edith és az idealista, ártatlan Sybil, a főúri családhoz hasonló részletességgel bemutatott cselédség, a főkomornyik, Mr. Carson, a házvezetőnő Mrs. Hughes, a szobalány Anna, az új komornyik Mr. Bates- nehéz eldönteni ki számít klasszikus főszereplőnek vagy mellékszereplőnek, a sorozat legnagyobb erénye ugyanis a remek súlyozás. Nincsenek „gonosz” vagy éppen ellenkezőleg, túlontúl tökéletes jellemek, a karakterek emberiek, cselekedeteiknek súlya van. Egy stopper segítségével el lehetne dönteni, mely szereplőkkel töltjük a legfőbb időt, azonban a sorozat epizódjainak egy-egy órányi játékideje alatt a nézőnek még felsóhajtani sincs ideje, nemhogy kalkulálni: tökéletes feszességű történet, érzékeny alakítások és valahogy mindenből pont a megfelelő mennyiségben.

A Downton Abbey ránézésre egy a brit kosztümös drámák közül, amelyeket úgy szeretnek azok ott a furcsa, ködös szigetükön, ám ha megismerkedünk vele, akkor viszont pont ezekbe a furcsaságokba szeretünk bele mi is. Okosan választották ki a sorozat idejét: míg a második világháborúról már így is épp elég feldolgozás született, az első világháborúnak kevés adaptációja létezik, főleg ilyen emberközeli. Egy olyan világot mutat be a sorozat, ahol a nagymama szívből utálja az elektromosságot, míg a legkisebb lány már leveszi a fűzőjét és nadrágot varrat magának, ahol egy, a régi múlt aprólékos hagyományaihoz szokott társadalom még maga sem tudja, milyen fájdalmas, mégis előremutató változások előtt áll. Már elkezdődött a háború, van kiért izgulnunk - az első 7 résznyi békés felvezetés után októberben mutatják majd be a második évad harmadik epizódját.

Miklya Anna

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.