Legnépszerűbb
Műfaj | Tévé
2011-12-11 22:30:00

Dobozból ajánljuk

A tetovált lány és társai

Skandináv krimik, könnyed melodrámák és lehetetlen küldetések - advent harmadik hetének tévéműsorából szemezgetünk.

A skandináv krimik pár évvel ezelőtt törtek be Magyarországra. A Harry Potter köteteket gondozó Animus kiadónál döntöttek úgy, hogy a skandináv krimik kiadása lesz a fő profil. Azóta is folyamatosan kutatják fel a tehetséges skandináv szerzőket, szinte minden hónapban megjelenik egy kiváló krimi. Legutóbb a norvég Jussi Adler-Olsan első kötete, a Nyomtalanul jött ki.

Tulajdonképpen a különböző díjak, az Üvegkulcs díj, a Reader’s Book Award, a dán és skandináv krimi díjak győzteseit, helyezettjeit gyűjtötte be az Animus. Van miből válogatni: nagyon nagy mennyiségben jelennek meg nagy mesterségbeli tudással, gonddal megírt krimik Skandináviában.

A nagybátyám Göteborgtól nem messze él egy tanyán. Elég sokat jártam ki hozzá, nem egy barátjával megismerkedtem. Az unalmas téli napokban, mikor már igen korán sötét van, falták a krimiket. A falták a megfelelő szó: maximum két nap alatt elolvastak egyet, és mentek a boltba a következőért. A krimi ugyanis náluk fogyasztási cikk, élvezeti cikk. Nem is gyűjtögették a könyveket, nem rakták fel a polcra, hanem vagy továbbadták, szinte amint elolvasták, vagy betetették egy könyvgyűjtőbe, hogy eljusson másokhoz is, vagy kidobták. Megszabadultak tőle. Tehát ahogy olvasták e könyveket, ahogy bántak velük, arra utalt, hogy ez nekik nem több egy tejszínhabbal megrakott csokitortánál. Nem is szerették az olyan komolyabb, az olvasót jobban igénybe vevő szerzőket, mint az amerikai Dennis Lehane, Caleb Carr, bár azt mindannyian elismerték, hogy igen, az említettek nagyon is jók, sőt többek is egyszerű, mezei krimiszerzőnél. Éppen ez is velük a baj, mondta a nagybátyám egyik barátja.

A sikerszerzők jelentős része egyébként nem hivatásos író, a munkája mellett ír. Sikeres ügyvéd, aki a tárgyalások közti szünetekben körmölget kicsit, könyvelő, aki az ügyfélre várva megnyitja a regény fájlt, rockzenész, aki a koncertekre utazva jegyzetelt.
Stieg Larsson, az eleddig legsikeresebb szerző, újságíró volt, akárcsak könyveinek, a Millennium trilógiának főhőse, Blomkvist. A Millennium nagyon hasonló ahhoz a laphoz, melyet Larsson vezetett.

A trilógia első könyvében - az angol nyelvterületre is A tetovált lány címmel vezették be a sorozatnak azt az első, önmagában is megálló, legjobb darabját – az oknyomozó újságíró főhőst, éppen mikor pályája kettétörik, egy dúsgazdag gyáros bízza meg azzal, hogy derítse fel él e és hol szeretett kisunokája. A család titkaiba is beavattatott újságíró első számú segítője a szociopata hacker lány. A könyv svédül - a történet lényegét megragadó, sokkal jobb – a Férfiak, akik gyűlölték a nőket címen jelent meg. A tetovált lány egyébként elég sokszor utal egy nálunk kevéssé ismert, de Svédországban nagyon népszerű ifjúsági regényre, Harisnyás Pippi történeteire. A főhős tulajdonképpen a felnőtt Harisnyás Pippi.

A tetovált lány gyermekkora (Harisnyás Pippi)

A könyv filmes átirata (HBO2 december 12. 22.00) is hatalmas siker lett. Svéd film még sosem jövedelmezett annyit, mint A tetovált lány. Elkészült az amerikai verzió is, Daniel Craig-el, a rendezője David Fincher (pár hónap és jön a magyar mozikba is).

Míg az első könyvből forgatott film egy – kis szigeten játszódó - klasszikus krimi, a második kissé Mission Impossible-szerű (a Mission Impossible is megtekinthető a jövő héten: TV2 december 13. 21.00) félig akció, félig thriller mozi (HBO2 december 13. 22.00).

Nem Larsson egyébként a legjobb skandináv krimiíró. A norvég Jó Nesbø Harry Hole és Doctor Proktor történeteinek társadalomrajza sokkal pontosabb, Nesbø nagyon élő, esendő karaktereket formál. Az első Nesbø adaptáció nem a Hole sztorikból készült el, hanem egy Nesbø furmányos-csavaros történetéből, a Fejvadászokból. Ez legalább akkora siker lehet, mint a Larsson-mű.

De nem csak véres skandináv krimiket nézhetünk advent hetében. Nézhetünk könnyed melodrámát, a szépséges Julie Delpytől, aki a legjobb bécsi útikalauzban (Mielőtt feljön a nap) is szerepelt és most Párizst mutatja meg (2 nap PárizsbanMTV1 december 18. 21.30), nézhetünk brutális, nagyon kemény melodrámát is (Cinemax december 17. 20.00), és rögvest utána egy nyomasztó melodrámát is (a Lidércfény Thomas Hardy regényéből készült – Cinemax december 17. 21.40). Illetve megnézhetjük a ma már hihetetlenül népszerű Ryan Gosling egyik korai filmjét, A fiatalkorút (MTV1 december 18. 23.10).

Kolozsi László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.