Legnépszerűbb
Ráhangoló
2011-07-07 22:17:00

És mégis mozog a kép

Úgy véljük, hogy minden történet ősképe a Történet. Ha úgy tetszik, a valóság, amit megláthatunk, persze csak a kamera által homályosan. Az a valóság, hogy elszakadtunk attól, akihez eredetileg tartozunk, hogy azóta mindenütt és mindenben keressük a közelségét, a szeretetét, és ezzel a mohó, kapkodó és mélyen érthető kereséssel sokszor csak rontunk a helyzetünkön.

A film élni tanít. Nem mintha a forgatókönyvíró, a rendező, a producer vagy bárki bölcsebb lenne nálunk, hanem mert a filmnek története van, és ha jó a film, és nyitva is van rá a szemünk, ez a történet a saját történetünkké válik, pontosabban felfedezhetjük benne a saját történetünket, még akkor is, ha épp a másét figyeljük.

Minden filmnek van története, még az állítólagos történet-nélküli filmeknek is van sztorija, amennyiben a kép mozog, márpedig a filmben a kép pereg. Ami mozog, az az időben mozdul: történik. Velünk.

Úgy véljük, hogy minden történet ősképe a Történet. Ha úgy tetszik, a valóság, amit megláthatunk, persze csak a kamera által homályosan. Az a valóság, hogy elszakadtunk attól, akihez eredetileg tartozunk, hogy azóta mindenütt és mindenben keressük a közelségét, a szeretetét, és ezzel a mohó, kapkodó és mélyen érthető kereséssel sokszor csak rontunk a helyzetünkön. Ám a csúcsponton, a végső, hatalmas harcban mégis visszatalálunk hozzá, vagy éppen nem, hogyha tragikus a történet (vagy idő előtt begyűri a Gép a celluloidszalagot; túl gyorsan pörgettük a privátmozit).

Így vagy úgy: a finálé és a végefőcím ránk nyitja a végtelent. Pislogunk a felkapcsolt lámpák fényében, és miközben kibotorkálunk a vetítőteremből, a film játszódik bennünk tovább.

Van tovább. Lehet kérdezni, beszélni, ha úgy tetszik: értelmezni. Az itt található cikkek nem a frankót mondják meg – az nem is a filmkritika dolga – hanem vitatkozni és provokálni akarnak, bevonni a közös gondolkodásba, mert normálisan élni csak közösen gondolkozva lehet. Ez visz a közbeszéd és a közös megegyezés felé. A kollektív agytorna, közös szellemi vita, érvekkel és ellenérvekkel.

És ezen a ponton mindegy, hogy mit hiszel, csak szeresd a filmet és engedd működni magadban. Jogod van a saját olvasatodhoz, a saját életedhez, a saját filmedhez. Mi a Történet tükrében nézzük a filmeket, és ha erre kíváncsi vagy, a lehető legjobb helyre jöttél. Isten hozott!


Balavány György, Schreiber András


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Hozzászólások

kekec 2011-07-08 11:21:15
Gratulálok az oldalhoz, már nagyon hiányoltam egy hasonló honlapot magyar nyelven!
Ez a bevezető pedig remekül sikerült, pontosan a lényegre tapintott és talán több keresztényt vezet rá, hogy nem elég a filmeket az alapján megítélni, hány káromkodás hangzik el benne, hány szexjelenet látható benne, hanem arra kell törekednünk, hogy a mélyebb lényegig jussunk el, avagy: a katarzis néha tanulható!
Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.