Legnépszerűbb
Kritika
2011-11-24 08:30:00

A Télapó lopakodón érkezik

Karácsony Artúr (kritika)

A Karácsony Artúr elkerüli a tömény giccset, remek arányérzékkel adagolva a felnőtteknek szóló kikacsintásokat, keverve a könnyebben, gyermekek által is értelmezhető komikummal és erkölcsi tanulsággal.

Advent alatt megnézni egy családi filmet a moziban... ez az időszak nem a katartikus élményekről és túlzott izgalomról szól: ilyenkor kedves, szeretetreméltó, meleg és puha rajzfilmekre vágynak a nézők, amiken akár el is lehet bóbiskolni az ajándékvásárlás- és csomagolás túlzott izgalmai között, mert a történet se túl bonyolult és a tanulság úgyis a szeretet. A karácsonyi témájú sematikus, édeskés rajz,- és animációs filmek sorából a Karácsony Artúr kilóg egy kissé, de egyáltalán nem túlzóan vagy zavaróan.

Természetesen a Karácsony Artúr témája is az önmegvalósítás, az egymásra való odafigyelés, a tisztelet és a többi (már-már unalomig) ismert erkölcsi tanulság, amelyek nélkül sem mesefilmet, sem rajzfilmet nem készít senki. A Télapó kisebbik fiának, a szeplős, kajlafülű Artúrnak hosszú és kalandos út során kell bizonyítania, hogy hebehurgyasága és ügyetlensége ellenére a szándékai tiszták, szíve nemes. Tettei végül eljuttatják céljához, a történet végére ki-ki elnyeri méltó jutalmát. A film kipipál minden olyan előzetes elvárást, amely csak megfogalmazódhat bennünk, van Télapó, szarvasok, sok ajándék, üveggömb, édesség, gyerekek, boldog vég, és meghatott ölelkezések.

A történet azonban ügyesen elkerüli a tömény giccset, remek arányérzékkel adagolva a felnőtteknek szóló kikacsintásokat, keverve a könnyebben, gyermekek által is értelmezhető komikummal. Talán a Pixar Némója volt az utolsó ilyen animációs filmélmény számomra, ahol úgy éreztem, minden a helyén van. A családi filmeknél könnyen kibillenhet a mérleg erre, vagy arra: ami túlságosan gyerekes, untatja a felnőtteket, amit nem értenek a gyerekek, logikusan kevésbé fogják szeretni, ami túl fiús, nem kell a lányoknak, ami túl lányos, nem a fiúknak való, és így tovább.

Szenteste van, az angolszász hagyományok szerint a Mikulás ilyenkor teszi a fa alá az ajándékokat, hogy az első karácsonyi reggelen ki-ki megtalálja a sajátját. A Télapó kisebbik fia, Artúr kezeli az édesapjának írt leveleket, míg nagyobbik fia, Steve vezényli az ajándékok célbajuttatását felügyelő hadműveletet. A 21. századi Télapó mögött egy hadseregnyi, okostelefonokkal és SWAT kommandós felszereléssel felfegyverzett aprócska elf áll, akiket óriási képernyőkön keresztül irányít szigorú koordinátoruk, Steve, ügyelve a legapróbb részletre is. A nagyvárosok karácsonyi csomagokkal való beterítése egyszerre vicces és izgalmas jelenet, finoman adagolt humorral, filmes áthallásokkal, miközben a kisebbeknek sem fog csalódást okozni. Végül a Télapó (aki valljuk be, leginkább csak pocakos, idősödő díszletként tündököl) befejezi a küldetést, és visszatér az északi sarkra hatalmas, metálvörös lopakodójával, hogy ő is családja körében ünnepelje a Szentestét.

Steve hiába várja, hogy megkapja a következő Télapó megtisztelő titulusát: a visszavonulást tervezgető édesapa azt hiszi, mindent a saját erejéből teljesített ilyen remekül, és nem értékeli kellőképpen azt a hatalmas segítséget, amit idősebb fiától kapott. A Télapó családjának karácsonyi vacsorája ismerős és hátborzongató lehet valamennyiünk számára, még ha ugyanakkor roppant vicces is: öt családtag, akik szeretik és becsülik egymást, mégse figyelnek igazán oda a másikra, és a legkisebb apróság miatt is egymás torkának tudnak ugrani a szeretet ünnepén.

Azonban, ahogy az összes rendszerbe, Steve hipermodern ajándékkiszállító tervébe is hiba csúszott, és egy kislány nem kapta meg a karácsonyi ajándékát. Arthuron kívül mindenki a pihenéssel, vagy csorbult önérzetével foglalkozik, hiszen egy gyerek csalódott, mindössze egy a milliárdnyi gyerek közül. Arthur azonban képtelen beletörődni a kudarcba, és nem engedi elveszíteni sem a kislány, sem a saját bizalmát a Télapóban, ezért elindul a Téltata vezette régimódi rénszarvasos szánnal, valamint a hiányzó ajándékot felfedező elffel, Bryony-val, hogy célba juttassák a rózsaszín biciklit. Sajátos road movie kezdődik, földrészeken át, New York-tól Afrikán keresztül Mexikóig, majd vissza Nagy-Britannia felé. Téltatáról időközben kiderül, hogy ő is csak a saját igazának bizonyítása miatt vállalta a kalandos utazást, és az egyre fáradtabb szedett-vedett csapat kezdi elveszíteni a hitét. Arthur végül megmenti a helyzetet és a nemzetközi katonai erők fokozott figyelme mellett teljesíti a lehetetlennek tűnő küldetést, a zárszóra érkező Téltata, Télapó és Steve nagy örömére és ámulatára. A nagy egymásra találásban persze a Télapó is kinevezi végül új utódját.

A Karácsony Artúr az a karácsonyi családi film, amelyen biztosan nem alszanak el a felnőttek sem. A remekül megírt dialógusok, az ügyes poénok, a hibáikkal együtt szerethető és mulatságos szereplők, mindez együtt gondoskodik arról, hogy (legyen ez bármilyen közhely így december környékén) a film valódi ajándék lehessen kicsinek és nagynak egyaránt.

Miklya Anna

Karácsony Artúr (Arthur Christmas) –angol-amerikai animációs film, 2011. Rendezte: Sarah Smith, Barry Cook. Forgatókönyv: Peter Baynham, Sarah Smith. Kép: Jericca Cleland. Szereplők: James McAvoy (Artúr hangja), Hugh Laurie (Steve hangja), Jim Broadbent (Télapó hangja), Imelda Staunton (Télanyó hangja), Bill Nighy (Téltata hangja), Will Sasso (James hangja), Ashley Jensen (Bryony hangja), Marc Wootton (Peter hangja), Eva Longoria Parker (Chief De Silva hangja), Ramona Marquez (Gwen hangja), Michael Palin (Ernie Clicker hangja). Szinkronhang: Molnár Levente (Artúr magyar hangja), Epres Attila (Steve magyar hangja), Törköly Levente (Télapó magyar hangja), Kiss Mari (Télanyó magyar hangja), Fodor Tamás (Téltata magyar hangja). Színes, 97 perc.
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.