Legnépszerűbb
Kritika
2011-11-03 08:00:00

Barátság-próba

Apró, kis hazugságok (kritika)

A film hibái ellenére érezhető, milyen fontos volt a rendező számára elmesélni ezt a történetet.

Guillaume Canet a fiatal francia színészgeneráció kiemelkedő alakja, aki pár éve a forgatókönyvírással és a rendezéssel is próbálkozik, nem kevés sikerrel. Első filmjét A bálványom-at is kedvezően fogadta a kritika, a másodikat, a Harlan Coben regényéből adaptált Senkinek egy szót se! című drámát pedig díjesővel jutalmazták a Césaron, és több nemzetközi filmfesztiválon is jelöléseket kapott.

Harmadik nagyjátékfilmjét is ő írta, és a film hibái vagy egyenetlenségei ellenére érezhető, milyen fontos volt számára elmesélni ezt a történetet. Az Apró kis hazugságok egy baráti társaságról szól, harminc és negyven közötti fiatalokról, akik szépek is, okosak is, tehetségesek is, és láthatóan van mit a tejbe aprítaniuk: akikről a kívülálló azt gondolná, hogy mindenük megvan. Barátságukat mélynek és megtörhetetlennek tartják, bár a film folyamán a nézőben többször is felmerül az a kaján gondolat, vajon nem csak a drága borok élvezete és a tengerparti vitorlázás tartja-e össze a kis csapatot. A cselekmény az agglegény Ludo súlyos balesetével kezdődik. A férfi intenzívre kerül, pont azelőtt, hogy a barátok elutaznának szokásos egy hónapos nyaralásukra a tengerparthoz. Úgy döntenek, a vakációt nem fújják le, elvégre alig egy órányira lesznek Párizstól.

A vicc nem fedheti a drámát

Már a film első jeleneteiből kiderül, milyen szövevényes és bonyolult, egymás támogatására és bátorítására, mégis hazugságokra, elfojtásokra és elhallgatásokra alapuló kapcsolat tartja össze a rangidős Max és egészségmániás felesége Véronique, a titokban homoszexuális, ám családos Vincent és párja Isabelle, a macsó színész Éric, a teszetosza Antoine, a promiszkuitásában vergődő Marie és a kórházban fekvő Ludo barátságát. A vígjátéknak aposztrofált film harsány és vicces jelenetekkel operál, ezek azonban nem fedhetik el a film drámaiságát.

Nincs olyan szereplőnk, aki valóban a helyén érezné magát, aki tökéletesen felépített, sikeres életét kiteljesedettnek mondhatná. A csapat tagjai mindent megszereztek maguknak, amire csak emberi fogalmak szerint szükségük lehet: családot, szerelmeket, karriert, de képtelenek arra, hogy érzelmeiket kommunikálni tudják, hogy megbízzanak a másikban és megnyíljanak a többiek előtt. Vincent bevallja szerelmét Maxnak, aki szemmel láthatóan sem az információval, sem saját szexualitásával nem tud mit kezdeni. Felesége boldogtalanul figyeli, ahogy férje egyre inkább bezárkózik előtte. Isabelle kielégítetlen testileg-lelkileg egyaránt, Éric tönkretette az egyetlen valamire való kapcsolatát, Antoine olyan nő után fut, aki csak játszik vele, Marie talán még mindig Ludót szereti, miközben fiúk és lányok váltják egymást az ágyában. Házigazdájuk gondnoka, a halász Jean-Luc az egyetlen, aki tisztán látja a társaság tagjai között lévő beteges és túl szoros hazugságokból szőtt hálót, tenni azonban nem tud ellene, kifakadása, bár egy pillanatra megingatja a barátokat magukban, tulajdonképpen eredménytelen.

A film élvezhető és kellemes, remek színészi alakításokkal és ügyesen felépített karakterekkel, azonban mégis meg-megbicsaklik. Legnagyobb hibája az, ami szereplőinek: céltalan. Nem értjük, hova fut majd ki a történet, mit szeretne a rendező karaktereivel, milyen útravalóval engedi őket és minket is utunkra. A jó színészvezetés, életszerű dialógusok, friss képi világ mégis megmentik a talán túl hosszúra nyúló, majd két és fél órás filmet az unalomtól, és mindenképpen nagy reményekre jogosítanak fel a rendező további munkáival kapcsolatban.

Miklya Anna

Apró, kis hazugságok (Les petits mouchoirs) –  francia vígjáték, 2010. Rendezte: Guillaume Canet. Forgatókönyv: Guillaume Canet. Kép: Christophe Offenstein. Szereplők: Marion Cotillard (Marie), François Cluzet (Max Cantara), Benoît Magimel (Vincent Ribaud), Gilles Lellouche (Éric),Jean Dujardin (Ludo). Színes, 154 perc.
Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.