Legnépszerűbb
Kritika
2011-12-16 17:00:00

Kis Anna: Allah minden napján szaladnak a lovak

Ali baba és a negyvenhetes villamos

Milyen muzulmánnak lenni Magyarországon - ezt a kérdést járja körbe Kis Anna dokuja.

Költői, de kissé félrevisz Kis Anna dokumentumfilmjének címe: Allah minden napján szaladnak a lovak. A film a budapesti, magyarországi muzulmánokat mutatja be, pontosabban pár család, személy életébe nyerünk hosszabb-rövidebb betekintést. Az itteni muzulmánok (általában törökök, de van köztük egyiptomi is) mindennapjai ugyanolyan láthatatlanok, mint a kínaiaké: vagy azért, mert csak általuk fenntartott és használt közösségi helyekre járnak (éttermek, kávézók, mecsetek), vagy azért, mert fel sem ismerjük őket. Előbbiek látványa elég különös, hisz ki gondolná, hogy pl. borbélyüzlet működik valahol a körúton (ahol rendesen megborotválják az embert, míg egy magyar fodrászatban lassan húsz éve nem vállalnak borotválást az AIDS-veszély miatt).

A filmben igazán két szereplő emelkedik ki, Ali baba már 84 éves is elmúlt, de tudja, hogy kell élni: kaszinóba, lóversenyre jár (tőle származnak a címbeli szavak), a Gellértben úszik, találkozik a barátaival, mindene megvan. Egy török tinédzser - lényegében tökéletesen beszél magyarul - pedig forrongó éveinek kérdéseit megfejeli a kettős identetiás problémáival, a vallásosság kérdésével. Ali baba tökéletesen megvan magában, bár barátai korholják eleget istentelen életmódja miatt, a kamasz fiúban pedig a felerősödő vallásosság, a világnézeti kíváncsiság ütközik az átlagtinik plázázó-csajozó életmódjával - mindezt az erős, eltökélt öntudat kutyulja össze még inkább. Egy kezdődő élet tépelődései, olykor kudarcai, melyeknek tán mássága is okozója - Kis érezhetően tudatosan bizonytalanságban hagy minket efelől -, és egy vége felé közelítő élet harmóniája szép ívet rajzol a kisebbségi létnek.

De megjelenik a filmben pár kevésbé erős vonulat is, egy török élelmiszerüzlet megnyitásának nehézségei - nincs muzulmán szertartás és rend szerint működő hentes -, két muzulmán férfi vitafolyama, mely arról szól, lehet-e kevert identitása valakinek vagy sem - vita közben számítógépes játékkal játszanak, majd megállnak imádkozni kelet felé.

Kis Anna filmje ugyanolyan eszköztelen, a kamera jelenlétét mindig a lehetséges minimumra szorító stílusban készült, mint a 2010-es Három esküvő Házi paradicsom című, óriási epizódja. Ennek része az is, hogy Kis az emberre koncentrál, nem próbálja meg ideológiai sorvezetőkkel terelgetni a portrékat, a történeteket.

Dercsényi Dávid

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Hozzászólások

bogumil 2011-12-16 20:04:12
A kérdés jó: "Milyen muzulmánnak lenni Magyarországon?" A válasz: lényegesen jobb, mint magyarnak (és keresztyénnek) lenni "valahol Iszlámországban".
Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.