Legnépszerűbb
Hírek
2011-11-29 17:30:00

Vajna és a Korrektúra: évente 8-10 film

Évente nyolc-tíz magyar film támogatását és elkészítését tartja reálisnak Magyarországon a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos.

Andrew G. Vajna a Korrektúra konferencián, kedden Balatonalmádiban azt mondta: ennél többet nem bír el a magyar filmszakma.

A kormánybiztos hozzátette: sem elegendő tehetség, sem jó forgatókönyvek nem állnak rendelkezésre évente tíznél több film elkészítéséhez. A filmfinanszírozás megváltozását, a források átlátható és hatékony felhasználását hangsúlyozva A film forog tovább című beszélgetés keretében a kormánybiztos elmondta: idén 3-4 film forgatásának elindítását tartotta volna ideálisnak, ehelyett azonban csak 1-2 forgatása kezdődhet meg az állami támogatásból.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöki kabinetjének igazgatója elmondta: a kormánybiztos koncepciója alapján platformonként válik el egymástól a filmtámogatás, ennek értelmében a mozivászonra készülő alkotások végső soron a Magyar Nemzeti Filmalap felelősségi körébe, a tévébe készülő alkotások pedig a médiatanács által kezelt alap feladatkörébe kerülnek. Fodor Gergely hozzátette: a tanács a nem egész estés, alapvetően televízióba szánt filmeket, vagyis dokumentumfilmeket, tudományos-ismeretterjesztő alkotásokat, animációs rövidfilmeket támogat. Az idei csonka évben 400 millió forint értékben hirdetett pályázatot a médiatanács, amelynek elbírálása legkésőbb januárra lezárul. Jövőre televíziós alkotásokat mintegy 1,5 milliárd forint értékben támogathat a testület.

A tanács döntését a szakma képviselőiből álló szakbizottságok készítik elő, pályázatokat folyamatosan, négyhavonta hirdet a testület. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Mozgókép-művészeti Főosztályának vezetője arról számolt be, hogy a tárcának jövőre már nem lesz támogatási kerete. Bokor Attila hozzátette: a minisztérium az artmozikat próbálja nézőszámnövelésre ösztönözni.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.