Legnépszerűbb
Hírek
2011-10-12 15:04:00

Román filmhét az Urániában

Az idei román filmhetet Határon innen és túl címmel rendezi meg a Budapesti Román Kulturális Intézet csütörtöktől egy héten át az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A bemutatandó 11 film történeteinek jó része határokról és határhelyzetekről szól a szó valódi és átvitt értelmében, így például a Morgen című, román-magyar koprodukcióban 2010-ben készült drámai alkotás a román-magyar határon egy kis tanyán játszódik. Ez lesz a csütörtöki hivatalos megnyitó filmje, rendezője, Marian Crisan, valamint két szereplője, Hatházi András és Elvira Rimbu pedig a filmhét díszvendégei lesznek - mondta el az MTI-nek Brindusa Armanca, a román intézet igazgatója.

Hozzátette, hogy a Besszarábiai menyegző egy moldáv-román esküvőről szóló vígjáték, míg a határfolyó, a Duna partján zajló eseményeket dolgozza fel a Loverboy című drámai munka.
"Mindenesetre a román film zavartalanul, útlevél nélkül kel át minden határon" - jegyezte meg az igazgató, utalva ezzel a kortárs román film sikerére a világban.

A többszörösen díjazott filmek mellett, mint amilyen a Morgen, amely Románia hivatalos nevezése a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra, levetítik Nicolae Ceausescu önéletrajzát, amelyet ezer óra dokumentumfilmből állítottak össze vagy a Legjobb szándék című alkotást, amely a locarnói filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendező és legjobb férfi színésznek járó díjat, valamint a miskolci filmfesztiválon a New Europe díjat. A közönség először láthatja Magyarországon az Elvek, a Szia, mi újság?, a Pirkadat, A medve, A cet gyomrában és a Loverboy című filmeket.

Az idei filmválogatás megpróbál választ adni arra a kérdésre, hogyan tudnak a románok ilyen bátorsággal nézni a közvetlen múltra és a jelenre, és fiatal filmeseik hogyan képesek mindezt meggyőző üzenetté alakítani - jegyezte meg az igazgató. A 6. Román Filmhetet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával rendezik meg - tette hozzá Brindusa Armanca.
Valamennyi román filmet eredeti nyelven és magyar feliratozással vetítik. A programokról az Uránia mozi honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.