Legnépszerűbb
Hírek
2011-09-24 19:00:00

„Nem akarok bokroslajosos lenni, de mi lenne, ha nem lenne semmi?”

Nem egykapuznak a filmesek

Nem lesz egykapus rendszer a filmfinanszírozásban, derült ki egy csütörtöki filmszakmai konferencián.

A Tudományos Filmek Fesztiváljának keretében Szolnokon megtartott tájékoztatón a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság részéről Fodor Gergely kabinetfőnök, a Médiaszolgáltatás- támogató és Vagyonkezelő Alap részéről Néder Sarolta támogatási vezérigazgató-helyettes és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Mozgókép Művészeti Főosztály részéről Bokor Attila főosztályvezető tájékoztattak az ősszel, illetve jövőre induló új állami filmfinanszírozási struktúráról. A konferenciára meghívták Andy Vajna kormánybiztost és Havas Ágnest a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. vezérigazgatóját is, akik a konferencia kezdete előtt egy nappal lemondták részvételüket. Ahogy arról már hírt adtunk, az MNFA a héten tette közzé a filmalap.hu-n pályázatukat egészestés fikciós-, dokumentum- és animációs film műfajokban. A pályázati kiírás sok ponton nehezen értelmezhető és hiányos, éppen ezért sajnálatos, hogy sem a kormánybiztos, sem a Filmalap vezére nem volt jelen a szolnoki konferencián.

A MNFA részvételének hiányát Bokor Attila főosztályvezető is többször szóvátette, hiszen számos felmerülő kérdésre nem tudott választ adni, leginkább mert a kompetenciák megosztása még mindig nem tisztázódott véglegesen a NEFMI kulturális államtitkárság és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozó Filmalap között. Ami biztos, hogy filmgyártásra jelenlegi állás szerint négy különböző forrásból lehet majd pályázni. A nagyjátékfilmek esetében az ún. nézőbarát filmekért a MNFA, az art-filmekért a NEFMI kulturális államtitkára, Szőcs Géza felelős.

A főosztályvezető továbbiakban reményét fejezte, hogy a mostani, a kvázi miniszteri keret terhére hozott egyszemélyi államtitkári döntésekből jövőre egy átlátható pályáztatási rendszer alakul ki, akár egy új minisztériumi háttérintézmény létrehozásával. Ennek részleteiről azonban még semmit nem lehet tudni, mint ahogy Bokor Attila arról sem tudott nyilatkozni, mikorra áll fel az art-kategóriás nagyjátékfilmek támogatási rendszere. A szolnoki konferencián elhangzottakból leginkább az derült ki, hogy a szakma nem egységes és a kormányon belül két erős ember, Andy Vajna és Szőcs Géza vívja csatáját a kompetenciákért, és az adott helyzet a pillanatnyi erőviszonyokat tükrözi, de a a kompetenciaharc miatt nem tud kikristályosodni az új filmtámogatási rendszer – immár másfél éve.

„Későn kapcsoltunk”

A szakma képviseletében többen szóvá tették, hogy mire kitalálja a kormány az új struktúrát – amelybe a filmszakmai támogatások teljes spektruma is hozzátartozik (filmforgalmazás, moziüzemeltetés, filmszakmai lapok, filmszakmai képzés, filmklubok) - már nem lesz mit támogatni. Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője kifejtette, hogy sorra dőlnek be a filmművészeti lapok az elmúlt két év elmaradt támogatásai miatt. „Már nem lesz mit megmenteni”- hangzott el. Bokor Attila igyekezett biztosítani a szakmát, hogy a NEFMI és személy szerint ő is mindent megtesz, hogy megkapják az egykori MMKA által a korábbi években szétosztott támogatásokat. Bokor szerint későn kapcsoltak, amikor idén észrevették, az elmaradt szubvenciók miatt a magyar nemzeti filmkultúra egésze a tönk szélére került. De hiába is kapcsoltak volna korábban – összegekről, időpontokról Bokor most sem tudott érdemben beszélni, elvégre nem születtek meg a nagy elvi döntések a kormányon belül, ahogy az is biztos, az államháztartás helyzetétől függ, hogy mennyi pénz marad náluk a költségvetési tárgyalások során. „Ha bokroslajosos akarnék lenni, akkor azt mondanán: mi lenne, ha nem lenne semmi...”

Valami persze mindig van, legfeljebb nem az igazi.

Rövid műfajok a köztévékben

Az MTVA és az NMHH közös tájékoztatója rövid műfajokra vonatkozott (kisjátékfilm, rövid dokumentumfilm, tudományos-ismeretterjesztő film, rövid animációs film). Az NKA őszi kisjátékfilmes kiírása mellett október elején írja ki a Médiatanács alá tartozó MTVA a fent említett műfajokra gyártási pályázatát, várhatóan novemberi beadási hatáidővel. A pályázat három lépcsős, átlátható, a nyugat-európai modellekhez hasonló lesz.

Első körben bárki beadhat egyoldalas szinopszist, ezek közül választják ki a legjobbakat, és meghívják a pályázati eljárás következő fordulájaba, amelyen, a régi ORTT-s pályázati szisztémához hasonlóan, filmelőállító pályázati díj ellenében a meghívott alkotó benyújthatja a szinopszisra alapuló filmterv részletes dokumentációját. Újdonság, hogy határontúliak is pályázhatnak, EU-tagállamban bejegyzett filmelőállítóval (tehát akár román vagy szlovák produkciós cég is pályázhat). A pályázatot benyújtok közül a legjobb aknak személyes megmérettetésen, ún. pitchingen kell megvédeniük tervüket. A támogatott tervek a közszolgálati tévék új műsorstruktúrájába, 26/52 perces műsorsávjaiba illeszthetőnek kell lenniük. Idén összesen 400 millió forint, jövőre mintegy 700 millió áll rendelkezésre a filmgyártási támogatásokra, mely összegek a kereskedelmi tévék és -rádiók koncessziós díjaiból, piaci bevételként folyik be az NMHH-hoz. Így nem adófizetői pénzeket kell a támogatásokra fordítani.

Jövőre, négyhavonta meghirdetett kiszámítható pályázati rendszerben, az említett műfajok mellett tévéfilmsorozatra és táncfilmre is lehet majd pályázni.

Petrik András

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.