Legnépszerűbb
Hírek
2012-01-20 14:00:00

Múzeum a filmszínházban - kultúrák találkozása

A február 16-i világpremierrel egy időben láthatja a magyar közönség a londoni National Gallery nagysikerű Leonardo da Vinci-kiállítás tárlatvezetését bemutató filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Magyarország mellett az Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Kanada, Kolumbia, Csehország, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Luxemburg, Málta, Mexikó, Hollandia, Új-Zéland, Lengyelország és Svédország digitális technikával felszerelt filmszínházaiban vetítik a filmet február végéig - közölte az Uránia az MTI-vel.

A londoni Nemzeti Galéria tavaly november elején megnyílt Leonardo da Vinci: Festő a milánói udvarban című kiállításának sajtóbemutatóján a gálaest házigazdája, Mariella Frostrup televíziós műsorvezető és Tim Marlow, a londoni White Cube galéria művészettörténésze, illetve igazgatója kalauzolta végig a nézőket. Ezalatt érdekességeket is elárultak a kiállított festmények történetéről.

A londoni tárlatra pillanatok alatt elkapkodták a jegyeket. A festmények sérülékenysége miatt a kiállítást nem lehet hagyományos világkörüli turnéra vinni, a Leonardo Live (Leonardo élőben) című HD minőségű, százperces filmprodukció lehetővé teszi, hogy a tárlat világkörüli turnéra induljon.

Az ismert Leonardo-festmények közül korábban nem volt látható annyi egy helyen, mint a február 5-ig látogatható kiállításon. A nagyközönség először láthatja együtt a Sziklás Madonna mindkét változatát: az 1483 és 1486 között festett képet, amelyet a párizsi Louvre őriz és a későbbi, 1491-1508 között készített másik verziót, amely 1880 óta gazdagítja a londoni galéria gyűjteményét. A kiállításon helyet kapott a közelmúltban előkerült Salvator Mundi című alkotás, valamint a világ egyik legértékesebb festményeként számon tartott Hölgy Hermelinnel című kép is. Látható továbbá Az utolsó vacsora eredeti méretű, Leonardo kortársa által készített korabeli másolata, amelyen a festmény olyan részletei is feltárulnak, amelyeket az eredeti alkotás húsz éves restaurálása során már nem tudtak helyreállítani.

A tárlat sikerét jelzi, hogy a hivatalosan 16 fontért (5800 forint) értékesített belépőket 20-25-szörös áron kínálták az internetes másodterjesztők. Az Urániában eredeti nyelven, magyar felirattal lesz látható a tárlatvezetés filmje.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.