Legnépszerűbb
Hírek
2012-01-20 19:58:00

Külföldön is bemutatkozott a Filmalap

Magyar filmek Triesztben - Szekeres, Simonyi, Kollár és Lázs filmjeit vetítik, illetve a Filmalap igazgatója ismertette a magyar finanszírozási struktúrát.

Szekeres Csaba, Simonyi Balázs, valamint Kollár Róbert és Lázs Sándor alkotásai szerepelnek a most zajló rangos trieszti nemzetközi filmfesztiválon, amelyen Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója pozitív szakmai fogadtatás mellett mutatta be a szervezetet - közölte a Filmalap nemzetközi részlege, a Magyar Filmunió pénteken az MTI-vel.

A csütörtökön kezdődött és január 25-ig tartó 23. Alpe Adria Cinema elnevezésű szemle a térség meghatározó filmes rendezvényei közé tartozik; Havas Ágnes a When East Meets West című koprodukciós fórumon mutatta be a Magyar Nemzeti Filmalapot.

A kelet-európai országokkal való filmes együttműködést elősegítő fórumon négy filmalap mutatkozott be. Mint a közleményben szerepel, a nemzetközi filmszakma képviselői üdvözölték a Magyar Nemzeti Filmalap létrejöttét, kiemelve, hogy másfél év nehézségei után megújult struktúrában működik tovább a filmszakmai támogatás Magyarországon.

"A résztvevők hangsúlyozták: a magyar Filmalap jó példát mutat azzal, hogy a forgatókönyvek fejlesztését és a bevételek filmtámogatásba visszaforgatását kiemelten kezeli. A külföldi filmesek irigylésre méltónak tartják, hogy a hatos lottó játékadójának 80 százaléka képezi az állami filmtámogatás forrását, kiszámíthatóvá és folyamatossá téve az egészestés műfajok finanszírozását" - áll a kommünikében.

A trieszti filmfesztivál dokumentumfilm versenyében Szekeres Csaba és John Oates magyar-brit koprodukcióban készült Örvény című alkotása versenyez, a rövidfilmek között Simonyi Balázs Finale című többszörös díjnyertes alkotása indul. A fesztivál különprogramjában Kollár Róbert és Lázs Sándor Holtak országa című munkája látható.

A fesztiválhoz kapcsolódó When East Meets West "pitch fórumra" 18 filmterv kapott meghívást. Taschler Andrea (Mirage) producer mutatta be Pater Sparrow új filmtervét, a Boris Vian könyve által ihletett Szívtépőt. Stalter Judit (Laokoon) producer a "Warm Up" programban vett részt, ahol potenciális koprodukciós partnerekkel tárgyalt a Lemon Juice and Indigo című filmterv megvalósításáról.

Idén a skandináv országokkal való koprodukciós lehetőségekre hívták fel a figyelmet Triesztben. Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország képviselői az európai koprodukciós együttműködések fontosságát emelték ki.

A trieszti filmfesztivál nyitófilmje a Magyarországon már bemutatott Anyák (Mothers), a macedón filmrendező, Milko Mancsevszki alkotása volt.

A megnyitón tapssal köszöntötték a közönség soraiban helyet foglaló Szabó Istvánt, aki a fesztivál díszvendége és mesterkurzust is tart Triesztben.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.