Legnépszerűbb
Hírek
2012-01-17 16:05:00

Ha hó van, Filmvilág is van

Filmes rendszerváltás, Clooney rendezői munkássága, sportfilmek - még kapható a legjobb magyar filmművészeti folyóirat januári száma!

A tartalomból:

FILMRENDSZERVÁLTÁS 2011
A maratoni vizsgálatokkal, ideges nyilatkozatokkal, egyeztetésekkel, színfalak mögötti alkukkal, csődökkel, súlyos egzisztenciális drámákkal teli 18 hónap története valószínűleg a legizgalmasabb, legnézettebb magyar film lenne, ha egy új Gazdag Gyula történetesen forgatta volna. A legfontosabb eseményeknél azonban soha nincs egyetlen kamera sem. Csak a nyilvánosságra kerülő tények és utólagos interpretációk vannak.

PIXEL vs. CELLULOID
A technika sokszor nyit új utakat, kínál fel új lehetőségeket a művészetnek. Azzal viszont csak újabban kell szembesülnünk, hogy a technikai fejlődés nemegyszer súlyos veszteség is. Hogy amit nyerünk a réven, azt bizony könnyen elveszítjük a vámon. A mozi épp most mond örökre búcsút a születése óta használatos alapanyagnak, az ezüstbromid réteggel ellátott celluloidszalagnak, és átadja a helyét a digitális technikának.

SPORTMOZI
A sport mozgás, dráma, látványosság – érthetően kedvelt terepe a filmrendezőknek. Még a kevésbé látványos sportágakból, mint a sakk és biliárd is sokat profitálhat a rendező. Az egyik legkarakteresebb sportoló-portrét épp egy, a biliárdtermek kétes félhomályában játszódó filmnek köszönhetjük.

A baseballmozi pedig, a sportfilmek westernje, mintaképéhez hasonlóan az utóbbi években a látványos párbajok helyett az észjáték felé fordult.

A baseball a mozikban nem csak a tiszta hagyományőrzés fontosságáról beszél, konokul kitartva a posztmodern zsánerjátékok (Rollerball és BASEketball, Futuresport és Halálfutam) élménydömpingjével szemben, de a klasszikus műfajfilm alapkérdésének is máig legtanulságosabb sportanalógiáját kínálja. A baseball talán legfontosabb eltérése a többi csoportos labdajátéktól, hogy egyszerre csapatjáték és egyéni sport: minden egyes ütőjátékos magányos párbajt vív a vele szemben álló dobóval (és annak egész csapatával), amelyben nem számíthat csapattársaira – saját közössége érdekében ütközik meg a támadókkal, akár a büntetőrúgásra készülő focista vagy John Wayne régi vágású pisztolyhőse, vérbeli western-felállásban farkasszemet nézve a húsz méterre álló ellenféllel.

CLOONEY
Míg sok hollywoodi színész esetében megállhat az a vád, hogy közéleti aktivitásuk pusztán divatos pótcselekvés, amely kimerül az amerikai külpolitika kritizálásában, eddigi munkássága alapján Clooney nem csak imitálja a gondolkodó színész figuráját, de valóban gondol is valamit a világ dolgairól. Közéleti érdeklődése minden rendezését áthatja.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.