Legnépszerűbb
Hírek
2011-11-14 14:12:00

Filmíró napok a Millenárison

A Fade In a Millenáris és Nemzeti Filmalap együttműködésével tematikus programsorozatot indít. A forgatókönyvíró fórum első panelbeszélgetésén bemutatják a magyar sorozatírás legfontosabb szereplőit.

Mi a helyzet a megváltozott magyar filmes szisztémában a forgatókönyvekkel? Milyen lehetőségekre találhat ma egy magyar forgatókönyvíró? Jobbak lesznek-e a magyar forgatókönyvek, és jobbak lesznek-e ettől a filmek? Ilyen témákról esik szó a Filmíró Napokon a mai magyar film- és televíziós írás kulcsszereplőinek résztvételével. A fórum első két panelbeszélgetésén megismertetik a Nemzeti Filmalap filmterv-fejlesztési koncepcióját, és bemutatják a magyar sorozatírás legfontosabb szereplőit:

Az idei program:
Beszélgetés a mai magyar sorozatírásról - 2011. november 23., szerda, 16-19h, Millenáris Fogadó

Ha ma valaki forgatókönyvírásra adja a fejét Magyarországon, akkor csak egy módon tud biztos megélhetésre találni – ha tévéknek ír. A két nagy szappanoperát együttesen két és félmillióan nézik naponta, de a köztévék is ráálltak a sorozat-gyártásra, miközben az HBO hatalmas energiákat és még nagyobb pénzösszegeket áldoz arra, hogy saját gyártású minőségi szériákkal rukkoljon elő. Lehet, hogy a magyar forgatókönyvíróknak a vászon helyett a képernyő felé kéne fordulnia? Megmondják a választ a hazai televíziós forgatókönyvírás legfontosabb szereplői.

Meghívott vendégek:

Andrew G. Vajna, filmügyi kormánybiztos (Terminátor – Sarah Connor krónikák)                         Fodor Gergely, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Fonyódi Tibor, a Tűzvonalban, Hacktion, Géniusz c. sorozatok vezetőírója
Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. Vezérigazgatója (korábban HBO, Viasat)
Kalamár Tamás, a Barátok közt producere
Krigler Gábor, HBO script development executive
Medveczky Balázs, a Magyar Televízió elnöke
Nagy Tamás, a Jóban rosszban producere
Zakál Edit, a Jóban rosszban és az Átok c. sorozatok vezetőírója

Moderátor: Köbli Norbert, forgatókönyvíró, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének alapító elnöke


Bemutatkozik a Nemzeti Filmalap - 2011. december 13., kedd, 16-19h, Millenáris Fogadó

Az idén megalakult Nemzeti Filmalapnál a hírek szerint a forgatókönyvek minősége lesz az elsődleges szempont, ami alapján megítélik a támogatásra pályázó filmterveket. Sőt, a kiválasztott projektek forgatókönyveit házon belül fogják fejleszteni a Filmalap konzultánsainak segítségével. Milyen szempontok szerint fogják kiválasztani a könyveket, és milyen metódus szerint fejlesztik majd őket? Megmarad-e a magyar filmek sokszínűsége? Vannak-e más lehetőségei egy magyar forgatókönyvírónak, ha a filmjét a vásznon akarja látni? Milyen történetekre van ma szükség Magyarországon?

Meghívott vendégek:

Andrew G. Vajna, filmügyi kormánybiztos
Divinyi Réka, a Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztő szekciójának vezetője
Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. vezérigazgatója
Hegedüs Bálint, forgatókönyvíró, a Nemzeti Filmalap forgatókönyv-tanácsadója
Németh Gábor, író-forgatókönyvíró, az SZFE forgatókönyvíró szakának művésztanára
Tasnádi István, forgatókönyvíró-drámaíró
Zomborácz Virág, forgatókönyvíró

Moderátor: Köbli Norbert


A 2011-es programok ingyenesek és bárki által látogathatók.

A programokat mindkét alkalommal állófogadás zárja, lehetőséget nyújtva a résztvevők számára a kapcsolatépítésre és a kötetlen tapasztalatcserére.

A Filmíró Napokat 2012. februárjától a szervezők havi rendszerességgel kívánják folytatni. A tavaszi program keretében a Filmalap meghív egy-egy világhírű forgatókönyvírót (pl. Joe Eszterhas, Oliver Stone), hogy havi egy szombaton mesterkurzust tartson a filmírás elméletében elmélyülni kívánó érdeklődők számára.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.