Legnépszerűbb
Hírek
2011-11-10 11:00:00

Döntöttek a 2012-es médiaköltségvetésről

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 32,4 milliárd forintból, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 77,4 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre a tervek szerint.

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága szerdai ülésén döntött az NMHH jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat benyújtásáról. Eszerint a médiahatóság 32,4 milliárd forintból gazdálkodhat a következő évben, ebből a legnagyobb tételt - csakúgy, mint idén - a hírközlési terület bevételei képezik. Ezek várhatóan 24,4 milliárd forintra rúgnak majd, a médiahatóságnak ugyanakkor további 5,5 milliárd forint bevétele származhat az általános forgalmi adóból.

Az NMHH személyi juttatásokra 6,3 milliárd, dologi kiadásokra 5,8 milliárd forintot fordít jövőre, fejlesztésre nagyjából 3,2 milliárd forint jut, ebből jelentős összeget a digitális átállás folyamatát biztosító beruházásokra költenek.

Az NMHH Médiatanácsának működési költségeit 125 millió forintból fedeznék. A médiatanács által kiszámlázandó, de véglegesen az MTVA-t illető médiaszolgáltatási és pályázati díjakból több mint 3,5 milliárd forint származhat, míg kötbérből és bírságokból a várakozások szerint 266 millió.

A közmédiumok feladatainak ellátását támogató, műsorszámainak előállítását, megrendelését, megvásárlását, tájékoztatási és egyéb tevékenységét végző, valamint a közszolgálati médiavagyon tulajdonosi jogait és kötelezettségeit is gyakorló MTVA 77,4 milliárd forintos bevételének legnagyobb részét az állam által fizetett közszolgálati hozzájárulás teszi ki, ez jövőre 64,8 milliárdra emelkedik.

A jelentős befolyásoló erővel rendelkező két kereskedelmi televíziónak az éves reklámbevétele 2,5 százalékát kell befizetnie az alapba, vagy a vele kötött megállapodás szerint magyar filmek gyártására kell fordítaniuk az összeget. A költségvetési terv ebből egymilliárd forint bevétellel kalkulál. Az alap médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenységének biztosítására 68,7 milliárd forintot különít el a javaslat.

A bizottságban a kormánypárti képviselők támogatták az indítvány benyújtását, Nyikos László, a testület jobbikos elnöke - aki az ülés e szakaszában egyedüli ellenzéki képviselőként volt jelen - tartózkodott a szavazáskor. Ezt azzal indokolta, hogy a médiahatóság büdzséjét szerinte nem külön törvényben kellene meghatározni, hanem a központi költségvetésben.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Hozzászólások

zooo 2011-11-12 12:08:42
77.400.000.000 Ft + 32.400.000.000 Ft = 109.800.000.000 Ft. Mennyi pénz az? Több mint a bíróságok és ügyészségek működésének teljes éves költsége. A belügyi és rendvédelmi költségek harmada. A honvédelmi kiadások fele. A Magyar Tudományos Akadémia és kutatóintézetei költségvetési támogatásának háromszorosa. A központi költségvetésből az összes magyarországi színháznak nyújtott támogatás tízszerese. 240.000 egyetemi és főiskolai hallgató összes állami ösztöndíjának harmincszorosa. És 140.000 rokkantnyugdíjas éves apanázsa.


Ennyi az állami médiakonszern, az MTVA és az állami médiahatóság, az NMHH 2012-re tervezett költségvetése

http://hirszerzo.hu/velemeny/2011/11/12/110_milliard_VBXN78
Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.