Legnépszerűbb
Hírek
2011-09-28 17:14:00

Andrew G. Vajna: az átmeneti időszak véget ért a filmiparban

A kormánybiztos szerint egy akkora méretű országnak, mint Magyarország, körülbelül 8-12 filmet lenne érdemes gyártania évente.

Andrew G. Vajna szerint átláthatóbbá és hatékonyabbá vált a magyar filmek finanszírozása az elmúlt évben. Az első pályázat megjelenése után már csaknem százan regisztráltak a Magyar Nemzeti Filmalapnál, ahová már két pályázat is érkezett - mondta a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos az MTI-nek.

Andrew G. Vajna a pályázók nevét nem árulta el. Kiemelte: a pályázatok folyamatosak. "Akkor adják be a pályázatot, ha a filmtervet részletesen kidolgozták, ne a határidő szabja meg, mikor van kész egy forgatókönyv" - fogalmazott a kormánybiztos.

Arra a kérdésre, hogy felmérhetőek-e a károk, amelyeket pénzhiány okozott a szinte teljesen megszűnt magyar filmgyártásnak, Andrew G. Vajna azt válaszolta, hogy szerinte nem lehet "károkról" beszélni, hiszen a magyar államnak nem kötelező a filmeseket "eltartani". "Az eddig kapott állami támogatás inkább nagylelkűnek nevezhető" - tette hozzá. Szerinte a filmszakma át tudja vészelni a kényszerszünetet, részben a külföldi produkciókban vállalt munkák révén, részben a televíziók által megrendelt filmeknek köszönhetően.

A kormánybiztos szerint egy akkora méretű országnak, mint Magyarország, körülbelül 8-12 filmet lenne érdemes gyártania évente. "Ennyit lehet reálisan finanszírozni" - vélekedett. Emlékeztetett: az idén 1,6 milliárd forint áll a filmalap rendelkezésére, jövőre - reményeik szerint - ez az összeg még több lesz.

A jövőre készítendő művész- és közönségfilmek arányáról úgy vélekedett, hogy ideális esetben nincs szükség a két típus megkülönböztetésére. "A közönségfilmnek művészi értékekkel is kell rendelkeznie, a művészfilmnek pedig szórakoztatnia is kell" - szögezte le, példaként A király beszéde című több Oscar-díjjal is jutalmazott angol filmdrámát említette, amely jól teljesített a kasszáknál, de művészi értékei is kiemelkedőek. Andrew G. Vajna a magyar filmek közül a Kontroll című filmet említette meg példaként.

A már említett, mindkét értéket képviselő filmekhez szerinte erősebb forgatókönyvírói képzésre is szükség van. "Ismerni kell a technikát, de ha valakinek nincs jó ötlete és tehetsége, akkor nem lesz sikeres egy forgatókönyv sem" - magyarázta. Kitért arra is, hogy a forgatókönyvek és filmtervek fejlesztésére október 3-tól lehet majd pályázni. Andy G. Vajna kiemelte: az a cél, hogy a jó munkát végző forgatókönyvírók meg tudjanak élni a mesterségükből, hiszen a pályázaton akár több könyvvel is lehet indulni. Így szerinte a szövegkönyvek minősége is javulni fog.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy az elnyert pénzek felhasználását folyamatosan ellenőrzik majd. "Nekünk az a feladatunk, hogy felelős kezekbe tegyük az állami pénzeket. A producerek jó néven fogják venni, hogy ott vagyunk és segítünk az ellenőrzésben, a problémák kiszűrésében" - válaszolta arra a kérdésre, hogy miként fogják elkerülni azt, hogy az alkotók művészi szuverenitását csorbítsák. "Nem akarunk beleszólni a művészi kérdésekbe, de a pénzügyi fegyelem egy forgatás során nélkülözhetetlen" - tette hozzá.

Szerinte azáltal, hogy a magyar filmgyártás finanszírozása több kézbe került, nem felaprózódott, hanem hatékonyabbá vált a pénzek felhasználása. "A Magyar Nemzeti Filmalap finanszírozza az egészestés filmeket, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA)pedig a televíziós műfajú alkotásokról és dokumentumfilmekről dönt. Ez így van sok országban, például Angliában a BBC-nél is, hiszen így a megrendelő szempontjai is érvényesülnek a finanszírozás során" - tette hozzá, majd megemlítette: átfedés a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által odaítélendő 700 millió forint esetében lehet, igaz, a tárca által megítélt támogatások felhasználását is a filmalap ellenőrzi, adminisztrálja.

"Mi értelme elkölteni egy filmre két-háromszáz millió forintot, ha aztán épp a marketingre nem marad forrás?" - tette fel a kérdést Andrew G. Vajna, aki arról is beszélt, céljuk, hogy a magyar közönség újra rátaláljon a magyar filmekre.

A kormánybiztos kitért arra is, hogy számítanak a Magyarországon forgó külföldi produkciókra is. "Érdemes itt forgatni, hiszen az adókedvezmények miatt olcsóbb nálunk dolgozni. Ez azért is fontos, mert ezek a produkciók adnak állandó munkát a hazai filmszakmának" - szögezte le Vajna. Arra a kérdésre, hogy a kormányzat takarékossági csomagja érintheti-e az adókedvezmény mértékét, a biztos egyértelmű nemmel felelt. "A következő két hétben kerülhet sor a filmtörvény módosítására. Ebben további garanciák lesznek a 20 százalékos adókedvezményre" - fogalmazott.

Rámutatott: a hazai filmfinanszírozás megingása miatt sok koprodukció hiúsult meg az elmúlt évben. "Jelen pillanatban nincs túl jó pozíciónk a világban, hiszen a magyar ígéretek az eltelt időszakban nem teljesültek. Ezért a külföldi partnerek szkeptikusan tekintenek a magyar együttműködésre" - fogalmazott. Kifejtette: az elmúlt hónapokban azon fáradozott, hogy az európai filmalapokat meggyőzze arról, hogy az átmeneti időszak véget ért. "Úgy tűnik, sikerült, az első beérkezett pályázat rögtön egy magyar-francia-német koprodukció" - tette hozzá.
Arra a kérdésre, hogy terveznek-e tematikus pályázatokat kiírni például történelmi filmekre, Andrew G. Vajna azt felelte, hogy amennyiben érkeznek ilyen témájú pályázatok, ettől eltekintenek. "Ha nem, akkor indítunk ilyen pályázatokat. Izgalmas lenne például egy magyar Braveheartot (Rettenthetetlen) forgatni egy olyan történelmi pillanatról, amelyre a magyarok büszkék lehetnek" - vélekedett.

Mint fogalmazott: jelenleg arra koncentrál, hogy a magyar filmipart megújítsa, talpra állítsa. "A munkám legnagyobb felelőssége az, hogy olyan filmek szülessenek, amelyek átlépnek a határokon. Hogy a kultúránkat, egyéniségünket megmutathassuk a világnak" - tette hozzá.

MTI
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.