Legnépszerűbb
Hírek
2011-10-25 15:00:00

Átalakul az NKA, jövőre nem foglalkoznak filmmel

A kulturális alap költségvetése 2012-ben sem csökken, míg bizonyos területek, például a filmfinanszírozás kikerül a feladatai közül - mondta el az NKA keddi sajtóreggelijén a nemzeti erőforrás miniszter.

L. Simon László, az NKA Bizottságának október 15-én hivatalba lépett új elnöke bejelentette: a kulturális alap az eddigi 17 helyett 9 állandó szakkollégiummal, 150 helyett 72 kurátorral működik majd, várhatóan 2012 januárjától.

Az újonnan létrejövő szakkollégiumok közül az elnök kiemelte a jövőben a Márai-programot is felügyelő könyvkiadás-támogatási, valamint az időszaki periodikákat támogató kollégiumokat, továbbá a kulturális fesztiválok kollégiumát. Utóbbi területtel kapcsolatban megjegyezte: az NKA törekedni fog egy átlátható, előre tervezhető fesztiváltámogatási rendszer kialakítására, a finanszírozásban pedig ismét számítanak a turisztikai ágazatra.

Az NKA Bizottsága által is megszavazott átalakítási terv szerint az Előadóművészet Kollégiumához kerül a színházi, a táncművészeti és a zenei terület, a Vizuális Művészetek Kollégiuma a fotó-, a képző-, az iparművészetért és a filmért lesz felelős, a könyvtári, múzeumi és levéltári feladatokat a Közgyűjtemények Kollégiuma látja el, míg a Közművelődés és Népművészet; a Szépirodalom és Ismeretterjesztés; az Építőművészet és Örökségvédelem Kollégiumai a nevükben jelzett területeket felügyelik majd.

L. Simon László emlékeztetett, a Nemzeti Filmalap az NKA megszűnő Mozgókép Kollégiumának számos finanszírozási területét átveszi. Mint hozzáfűzte, egy jelenleg minden parlamenti párt által támogatott törvényjavaslat a hazai mozik forgalmának 3 százalékára járulékot vetne ki, és az így befolyó mintegy 300-350 millió forintot a kulturális alap a vidéki, illetve az artmozik támogatására fordíthatná.

Az NKA elnöke hangsúlyozta: a kurátorok megválasztásának rendszere nem módosul, őket a jövőben is fele-fele arányban a szakmai szervezetek és a szakminisztérium delegálhatják. Változik azonban a pályázati rendszer, amennyiben a kollégiumok ezentúl nevezési díjat állapíthatnak meg.

Réthelyi Miklós közölte, hogy Perlik Pál, a kulturális alap eddigi igazgatója távozik tisztségéből, helyét megbízott igazgatóként Krucsainé Herter Anikó tölti be; a pozícióra novemberben pályázatot írnak ki.

L. Simon László elmondta, hogy országgyűlési képviselőként a jövő héten törvénymódosítási javaslatot fog benyújtani arról, hogy gazdasági társaságok is támogathassák az NKA-t, és ezért társasági adókedvezményt vehessenek igénybe. "Kampányt is fogunk indítani, hogy ismét legyen polgári erény a kultúra támogatása" - szólt terveiről.

Újságírói kérdésre válaszolva Réthelyi Miklós és L. Simon László elmondták, noha jövőre várhatóan 20 százalékkal csökken a kulturális államtitkárság költségvetése, összességében az állam által kultúrára fordított források nem maradnak el az idei szinttől.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.