Legnépszerűbb
Műfaj | Háttér
2011-12-06 17:00:00

Grimm-mesék filmen

Hófehérke Hollywoodban

A Grimm-mesék folyamatosan adnak ihletet a filmeseknek, mi most az idei év terméséből szemléztünk.

A nyugati kultúrkincs mítoszai, meséi és legendái különösen kedves alapanyagul szolgálnak Hollywoodnak, a görög-római mondakörtől kezdve az angolszász mitológián keresztül egészen Shakespeare véres vagy vidám történeteiig. A Grimm-meséknek is rengeteg feldolgozása született már: vígjáték, animációs film, rajzfilm, musical, de horror is. A Grimmek iránti érdeklődés nem kopott az évek folyamán, a 2011-ben négy újabb filmadaptációja született a meséknek.

Sorozatok

A 2011 őszi újoncok közé tartozik két sorozat is, a Once upon a time (Egyszer volt, hol nem volt) és a Grimm című. Mindkét sorozat jó nézettséget ért el, így a Grimmnek már berendelték a második évadát, a kissé nagyobb költségvetéssel dolgozó OUAT pedig megkapta a lehetőséget a kibővített, teljes évadra (22 rész). A halvány Supernatural (Odaát)- klón Grimm számomra érthetetlen módon vált ilyen sikeressé, mivel a történet nem túl eredeti, erőltetett, és a színészekkel sem voltam kibékülve. A forgatókönyvíró a Grimmek leszármazottaiból természetfölötti jelenségekre vadászó klánt kreált, akik a nagy elődök részletekbe menő leírásai alapján kergetik a vérfarkasokat, medvéket és egyéb szörnyűségeket  (hajazva ezzel enyhén a Terry Gilliam rendezte Grimm című mozira). A mesék ilyesfajta aktualizálása kegyetlenül kinyírja a történetek finom szimbolikáját, a megjelenítéshez használt CGI és egyéb filmes trükkök ráadásul kifejezetten rossz minőségűek. Mindez egy bugyuta fő- és néhány nyomasztó mellékszereplő előadásában.

Tiszteletben tartja a szimbolikát (Once upon a time)

A Grimm összecsapottságával szemben a Once upon a time kellemes, üdítő élménynek ígérkezik, bár az eddigi 5 rész hullámzó minőségűre sikerült. A forgatókönyvíró és a producer igazi sorozatveteránok (Lost, One tree hill), és a főszereplők is bizonyítottak már (Jennifer Morrison, Ginnifer Goodwin, Lana Parilla). A történet szerint Hófehérke gonosz mostohája nem hagyja annyiban a hercegnő boldogságát, és átokkal sújtja a mesebirodalmat. Az idő,- és térbeli csapdába rekedt mesealakok egy Storybrooke nevezetű kis falucskában találják magukat, ahol nem emlékeznek semmire, az átok megtörése pedig az Emma nevezetű titokzatos főszereplőre hárul majd. Bár a cselekmény élvezetes és tele van meglepő fordulatokkal, de kérdéses, mennyire nyújtható el a befejezés. A OUAT legnagyobb érdeme, hogy újragondolja és továbbírja a történetet, azonban a folklórban mélyen gyökerező, finoman kiegyensúlyozott szimbolikát a maga édes-mézes meseszerűségében is tiszteletben tartja (érdemes elolvasni a Bettelheim-féle könyvben a Hófehérkét az ödipális problémamegoldás és a szexuális érés tanmeséjeként értelmezett elemzését).

Előzetesek

Vitathatatlanul Hófehérke a legnagyobb sztár 2011-ben. Két olyan filmadaptáció is készült, amely szélesvászonra álmodta a királylány alakját. Mindkét mozit nagy várakozás előzi meg, a rendezők neve és a (szó szerint) csatasorba állított színészek miatt. A Hófehérke és a vadász című adaptáció, amely májusban érkezik a mozikba Charlize Theron-nal, Kristen Stewart-tal és Chris Hemswort-tel, az előzetes alapján sötét hangulatú, hátborzongató fantasy lesz, míg Tarsem Singh jelenleg Mirror, mirror (Tükröm, tükröm) néven ismert projektje a mese vidámabb, derűsebb feldolgozását ígéri, olyan színészekkel, mint Julia Roberts, Lily Collins, Armie Hammer és Sean Bean. A két tavaszi filmből egyelőre csak a trailereket ismerjük, de a készítők neve már jelent egyfajta garanciát. Reménykedni lehet benne, hogy ez a szoros, fej fej melletti verseny csak használt az elkészült műveknek, és két különböző nézőpontú, de remek feldolgozását láthatjuk majd a klasszikus mesének.

Miklya Anna

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.