Legnépszerűbb
Műfaj | Háttér
2011-11-04 09:30:00

Syd Field: Forgatókönyv – A forgatókönyvírás alapjai

A forgatókönyv bibliaárusa

Field írása gyakorlati kézikönyv. Nem szeretne, és nem is tud olvasói helyett gondolkodni.

Syd Field az amerikai forgatókönyvírás egyik legnagyobb hatású tanára, könyvtrilógiáját (Screenplay, The Screenwriter's Workbook, The Screenwriter's Problem Solver) a „forgatókönyvírók bibliájának” nevezik. A három kötet közül a Forgatókönyv- A Forgatókönyvírás alapjai címűt most először adták ki magyar nyelven. A könyv 1979-ben jelent meg Amerikában, 19 nyelvre fordították le eddig, és több mint 395 egyetem és főiskola használja tankönyvként. Ideje volt tehát, hogy a magyar forgatókönyvírók is kézbe vehessék.

A kötet gyakorlati kézikönyv. Nem szeretne, és nem is tud olvasói helyett gondolkodni: abban segít, hogy a már meglévő ötletet hogyan tudja a leendő író formába önteni. Ahogy Syd Field meg is jegyzi a kötet előszavában- mindenkinek van egy elmesélnivaló története. Nos, ő az elmeséléshez ad egyszerű és követhető, bár néha kissé pragmatikus tanácsokat.
Az átlátható fejezetekre osztott könyv végighalad egy forgatókönyv felépítésén, a legegyszerűbb definíciók tisztázásától (egyáltalán mi az a forgatókönyv?) a forgatókönyvek általánosított szerkezetének felvázolásáig, ennek részletes tárgyalásáig, egészen konkrét tanácsokkal lezárva, melyek a külalakra, a szerzői jogokra, a kezdő forgatókönyvírók amerikai lehetőségeire vonatkoznak.

Syd Field arról nevezetes, hogy megállapította, milyen egyszerű és átlátható szabályok alapján építhető fel egy forgatókönyv szerkezete. Gyakorlatilag minden történetet kezdésre, középrészre és befejezésre tagol, ez adja forgatókönyvek paradigmáját. Az egyes részeket az általa 1. és 2. fordulópontnak elnevezett, katalizátorként szolgáló események választják el egymástól. A forgatókönyv célja, hogy a történet kezdetétől eljusson a történet lezárásáig, miközben a karakter kielégíti drámai szükségletét. A szerző olyan egyszerű és érthető fogalmakat használ, hogy szinte szégyenletesen könnyűnek tűnik egy forgatókönyv megszerkesztése.

Mi a téma? Hogyan határozzuk meg? Mitől válik egy téma jó forgatókönyv-alapanyaggá? Mi a karakter? Mi mindent kell egy forgatókönyvírónak tudnia a karaktereiről, és hogyan vágjon bele az anyaggyűjtésbe? Milyen fogalmak alapján ragadhatjuk meg leginkább karakterünk lényegét? Mi az a jelenet? Mi a szekvencia? Hogyan építjük fel egy forgatókönyv szerkezetét? És így tovább.

Az elvi megközelítésen túl rengeteg példát használ- az 1979-es kiadás óta javították, frissítették a könyvet, így klasszikus és egészen új filmeket is bemutat, mint például a Kínai negyed és az Amerikai szépség, a Thelma és Lousie vagy a Collateral című alkotások részleteit. Syd Field nyilvánvalóan nem tesz különbséget „művészfilm” és „kommersz” film között: az ő koncepciója legyártható, megcsinálható, működőképes forgatókönyvek írására megtanítani diákjait, amikből később élvezhető és eladható filmek készülnek. Legyen a végeredmény egy Annie Hall, de akár egy Terminátor 2- az a fontos, hogy maradjon életben a nézők szeme előtt.

Annak ellenére, hogy úgy érezhetjük, a szerző túlságosan leegyszerűsít és közérthetővé tesz egy alapvetően kreatív folyamatot, a Forgatókönyv hatalmas segítség. Az írás, hiába művészet, vagy alkalmazott művészet (ki minek tekinti), alapvetően mégiscsak egy ismétlődő, tanítható folyamat, aminek megvannak a maga trükkjei és szabályai. Field olyan lelkesedéssel és alázattal beszél a munkájáról, hogy még annak az olvasónak is kedve támad forgatókönyvet farigcsálni, akinek ez esetleg eszébe sem jutna. A kötet olyanoknak is segítségére lehet, akik nem feltétlenül forgatókönyvírásban gondolkodnak, hanem bármi olyasmit le szeretnének írni, aminek szereplői é cselekménye van. Külön elismerés jár Köbli Norbertnek a remek fordításért, és az eddig szakmai berkekben angolul használatos kifejezések tolmácsolásáért, amelyekre már szintén ráfért a magyarosítás. A kiadó ez év novemberére ígéri a Forgatókönyvírók kézikönyvének megjelentetését, és reméljük, a harmadik kötet magyarországi kiadása sem várat sokáig magára.

Miklya Anna

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


Új hozzászóláshoz, kérem jelentkezzen be, vagy regisztráljon!

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.